Medic de familie

Dr. Sánta Dóra

Deviza mea: Întotdeauna caut să tratez cauza bolii!

Medicina de familie este o specialitate complexă care cuprinde diagnosticarea și dispensarizarea tuturor bolilor ce pot să se manifeste în cursul vieții unui pacient, într-o abordare integrativă sau psihosomatică.

Specialitatea medicului de familie îmbină monitorizarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire și evitarea acestor riscuri prin educația sanitară, cu diagnosticarea timpurie a bolilor și prevenirea complicațiilor acestora. Medicina de familie poate fi practicată în mod preventiv doar cu colaborarea pacientului responsabil pentru propria stare de sănătate, știind că ”prevenția adaugă ani la viață”!

Diversitatea problemelor pentru care este consultat de-a lungul anilor de către pacienții săi, solicită permanent atenția medicului de familie pentru toate aspectele ce influențează starea de sănătate a acestora.

Medicul de familie ajunge să cunoască felul în care reacționează pacienții săi la stres, felul în care reacționează la anumite medicamente sau la anumite alimente, poate sesiza lipsa de rezistență la diverse cauze de îmbolnăvire sau apartenența la un grup de risc datorită istoriei pacientului. O boală din trecut poate explica o boală prezentă, putând avea semnificație terapeutică și chiar prognostică.

Observând și luând în considerare aspectele fizice, psihologice și sociale specifice unei familii, medicul de familie poate adăuga o nouă dimensiune vieții acesteia.