Családorvos

Dr. Sánta Dóra

Jelmondatom: Mindig a baj okát keresem, hogy orvosolni tudjam!

A családorvoslás egy sokoldalú szakorvosi tevékenység, amelynek főrésze a páciens élete során megjelenő minden egészségi probléma, betegség diagnosztizálása és nyilvántartása, integratív módon, tekintettel a psziho-szomatikus, psziho-szociális hátérre is.

A családorvos rendszeresen ellenőrzi a rábízott személyek betegség-kockázati tényezőit, csökkentve ezek veszélyeit tájékoztatással, megelőző-nevelő ráhatással, a betegség korai diagnózisával, a szövődmények megelőzése érdekében.

Hatékony preventív családorvosi munkát csak a saját egészségével felelősen törődő pácienssel együttműködve lehet végezni. A megelőzés évekkel hosszabbíthatja meg az életet.

Az évek során összegyűlt panaszok sokfélesége a családorvos figyelmét igényli minden egészséget befolyásoló ok iránt. A családorvos felismerheti hogyan reagálnak páciensei stresszhelyzetben, különböző gyógyszerekre, illetve élelmiszerekre, a hajlamot bizonyos betegségekkel szemben, vagy a külömböző rizikócsoportokhoz való tartozást, a kórelőzmények alapján. A múlt betegségei okozhatják a jelen betegséget és meghatározhatják a kezelést, sőt a prognózist is.

A családorovos megfigyelheti egy család alkati, pszichológiai jellegzetességeit, megjelenítését, segítve ennek küzdelmét egy jobb életminőségért.