Cu ce se ocupă dieteticianul?

Conform Federației Europene a Asociațiilor Dieteticienilor, dieteticianul este persoana calificată în nutriție și dietetică, recunoscută de autoritățile naționale. Aceasta aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau a indivizilor în stare de sănătate bună sau boală. Pregătirea sa se bazează în cea mai mare parte pe știința nutriției, pe disciplinele clinice, incluzând terapia dietetică și pe științele alimentului.

Dieteticianul are abilitatea și competența de a interpreta cunoștințele teoretice, recomandările științifice și cele medicale și de a le comunica într-o formă accesibilă persoanelor sau populației, astfel încât aceștia să facă alegeri corecte în legătură cu dieta și stilul de viață.

Dieteticienii sunt profesioniștii, al căror rol cheie este promovarea unui stil de viață sănătos. În Europa, aceștia își oferă serviciile în trei mari arii de activitate: administrativă, clinică și comunitară, respectiv, pentru conceperea și analiza meniurilor alimentare, consiliere individuală și educația populației.

Meniurile alimentare pot fi diferite pentru populația generală sau pentru categorii speciale (copii, studenți, vârstnici, grupuri de bolnavi, etc.). Serviciul constă din: conceperea meniurilor alimentare, analiza meniurilor alimentare (dpdv energetic, nutritiv, al metodelor de preparare), sugestii și recomandări pentru îmbunătățirea/corectarea meniurilor alimentare.

Consilierea individuală pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru toate etapele vieții: nou-născuți, copii, tineri, adulți, vârstnici, în sarcină și lactație sau pentru sportivi, axată pe managementul greutății, terapie medicală nutrițională și terapie adjuvantă în numeroase afecțiuni digestive, metabolice, cardiovasculare, renale, osteoarticulare, oncologice etc.

Educația de grup constă din cursuri și workshopuri pentru grupuri de persoane sănătoase sau cu diferite afecțiuni, pe teme de discuție precum: alimentația sănătoasă în toate etapele vieții, alimentația adaptată diferitelor patologii, prepararea alimentelor etc.

Dieteticienii fac parte din echipa medicală, serviciile lor aflându-se într-o relație de complementaritate cu cele ale celorlaltor specialități.