Mivel foglalkozik a dietetikus?

A Dietetikus Társaságok Europai Szövetsége (EFAD) meghatározása szerint a dietetikus a táplálkozástudomány és dietetika hivatalosan elimert szakembere, aki szaktudását 3 illetve 5 éves egyetemi oktatás által szerezte meg.

A dietetikus egészséges vagy betegségben szenvedő egyének illetve csoportok esetén alkalmazza szakismereteit. Felkészültégének alapjait a táplálkozástudomány, a klinikai orvostudomány, a diétás kezelések (dietoterápia) és az élelmiszer-tudományok képezik.

A dietetikus jogosult és kompetens az elméleti ismeretek, orvosi javallatok kiértékelésére, valamint ezek érthető formában való közlésére az egyének és közösségek felé, hogy lehetővé tegye számukra a helyes döntést az étrend és életmód kérdésében. A dietetikus szakember fő feladata az egészséges életstílus megvalósítása. Az európai gyakorlatban a három fő tevékenységi forma, ahol igénybe veszik szakértelmüket: az adminisztrativ, a klinikai-orvosi és a közösségi, vagyis az étrend-menük megalkotása és kielemzése, egyéni tanácsadás és a lakosság tájékoztatása, oktatása.

Az Étrendek lehetnek általános érvényüek vagy alkalmazottak egyes társadalmi kategóriák számára (gyerekek, tanulók, egyetemi hallgatók, idősek, különböző betegcsoportok stb.) A dietetikus megtervezi az étrendeket (energetikai, nutritív, előállítási módszerek szempontjából), javaslatokat tesz a hibák elhárítására.

Az egyéni tanácsadás az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás céljából minden korosztály ( újszülöttek, gyerekek, fiatalok, felnőttek, idősek) számára, terhességben, szoptatás alatt vagy sportolók esetén. A tanácsadás céljai a testsúlykontroll, a táplálkozás-terápia (mint alapkezelési módszer vagy megelőző módszer emelkedett kockázat esetén), kiegészítő kezelés számtalan emésztőszervi-, anyagcsere-, szív-érrendszeri-, vese-, izületi-, daganatos betegségek esetén.

A csoportoktatás egészséges vagy idült betegségekben szenvedő egyének alkotta csoportoknak szervezett előadások és műhelymegbeszélések (workshop-ok) formájában történik. Témái: az egészséges táplálkozás a különböző életszakaszokban, javasolt étrendek betegségek esetén, élelmiszer-feldolgozás, ételkészítés gyakorlata, stb.

A dietetikusok az orvoscsoport fontos tagjai, munkájuk szervesen illeszkedik a többi szakterület munkájához.