Medicină de familie

Dr. Sánta Dóra

Deviza mea: Întotdeauna caut să tratez cauza bolii!

Medicina de familie este o specialitate complexă care cuprinde diagnosticarea și dispensarizarea tuturor bolilor ce pot să se manifeste în cursul vieții unui pacient, într-o abordare integrativă sau psihosomatică.

Specialitatea medicului de familie îmbină monitorizarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire și evitarea acestor riscuri prin educația sanitară, cu diagnosticarea timpuriea bolilor și prevenirea complicațiilor acestora. Medicina de familie poate fi practicată în mod preventiv doar cu colaborarea pacientului responsabil pentru propria stare de sănătate, știindcă ”prevenția adaugă ani la viață”!

Diversitatea problemelor pentru care este consultat de-a lungul anilor de către pacienții săi, solicităpermanent atenția medicului de familie pentru toate aspectele ce influențează starea de sănătate a acestora.

Medicul de familie ajunge să cunoască felul în care reacționează pacienții săi la stres, felul încare reacționează la anumite medicamente sau la anumite alimente, poate sesiza lipsa de rezistență la diverse cauze de îmbolnăvire sau apartenența la un grup de risc datorită istoriei pacientului. Oboală din trecut poate explica o boală prezentă, putând avea semnificație terapeutică și chiar prognostică.

Observând și luând în considerare aspectele fizice, psihologice și sociale specifice unei familii, medicul de familie poate adăuga o nouă dimensiune vieții acesteia.

Ghidul pacientului

Controlul anual de rutină la medicul de familie vă poate salva viața!

Bolile care pot să apară după vârsta de 45 de ani sunt:

  • Diabetul zahart de tip adult
  • Hipertensiunea arerială
  • Dislipidemia
  • Obstrucții arteriale, infarcte
  • Osteoporoza
  • Obezitatea
  • Bolile canceroase
  • Boli oculare
  • Boli ale tiroidei
  • Depresia

Tensiunea prea mare, nivelul crescut al glicemiei, fumatul activ, dar și pasiv, stresul și alți factori, pot duce la apariția unor rupturi în stratul interior al arterelor. Organismul încearcă să repare leziunea cu ajutorul colesterolului, însă dacă proteina transportoare de colesterol este de tipul LDL,se declanșează o reacție inflamatorie cu invazia zonei de către globulele albe și trombocitele din sânge. Placa ateromatoasă inflamată favorizează formarea cheagurilor sanguine, putând ducela apariția de infarcte în teritoriul inimii, creierului, al picioarelor sau mâinilor, la impotență sexuală,la pierderea memoriei.

Jumătate din cei care au avut infarct miocardic nu au simțit nici un simptom sau nu au recunoscut ca simptom ceea ce au simțit!

Depresia este o stare emoțională negativă pasivă ce se asociază în timp cu bolile de inimă. Senzația de neajutorare slăbește sistemul imunitar, favorizează blocarea arterelor și îmbătrânirea acestora. Cei care suferă de depresie sunt de patru ori mai expuși la apariția unui infarct miocardic. Pentru a cere ajutorul unui specialist și a face față depresiei ar trebui să recunoașteți simptomele. Acceptarea ajutorului duce la scăderea simptomelor și consecințelor în numai trei luni.

Osteoporoza reprezintă o scădere semnificativă neobservată a densității oaselor, care slăbesc până ce se pot rupe foarte ușor. Osul este unul din puținele organe care se regenerează. În osteoporoză însă deteriorarea celulelor osoase se produce mai repede decât formarea celulelor noi. Osteoporoza reprezintă un pericol nu atât pentru fractură, cât pentru procesele secundare de îmbătrânire. Șederea îndelungată în pat duce la slăbirea forței musculare, la scăderea elasticității arterelor, la creșterea vulnerabilității sistemului imunitar cu expunerea la infecții și la boli grave.

Controalele de rutină vă pot salva și de la orbire. Cataracta poate fi observată prin scăderea traptată a vederii, uneori doar la lumină puternică. Neglijată, poate duce la glaucom, prin creșterea presiunii intraoculare și chiar la orbire.