Despre dietetică și nutriție
Consilierea dietetică – nutrițională reprezintă o parte esențială a consultațiilor de medicină de familie, atât a celor ce vizează păstrarea unei bune calități a vieții: consultațiile prenatale, de puericultură, monitorizare a stării de sănătate a copiilor, tinerilor, adulților, vârstnicilor, cât și a consultațiilor de îngrijire și monitorizare a bolnavilor.
Există boli în care dieta reprezintă singura cale de tratament: intoleranțele și alergiile alimentare, bolile carențiale, ficatul gras, unele boli metabolice genetice.
În boli precum obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, în unele afecțiuni oculare, afecțiuni ale rinichilor și prostatei, în bolile digestive, hepato-biliare, pancreatice, în unele afecțiuni endocrine, osteoporoză și bolile reumatismale, în afecțiuni oncologice, tratamentul dietetic are o importanță majoră în procesul de recuperare.
Există perioade din viață precum sarcina și lăuzia, perioada de sugar, copil mic, elev, perioadele de antrenament fizic intens, concursuri sportive, în care alimentația necesită atenție sporită și consiliere nutrițională.
Rolul principal al dieteticianului-nutriționist este de a îmbogăți cultura nutrițională a pacienților cu informații bazate pe dovezi, referitoare la rolul alimentației în păstrarea sănătății și în recuperarea stării de sănătate.
Pe lângă evaluarea stilului de viață, a stării de nutriție și sănătate, prin cunoștințele oferite pacienților, dieteticianul nutriționist ajută la remodelarea personalizată a dietei, fără numărarea anevoioasă a caloriilor, cu scopul păstrării sănătății pe termen nelimitat.
Nu în ultimul rând dieteticianul-nutriționist ajută la evitarea curelor de slăbire și a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, generatoare de boli grave.
Persoanele pentru care sănătatea contează, revin la consultații periodice de nutriție- dietetică, precum la medicul de familie. Astfel au posibilitatea de a-și clarifica multe din informațiile primite din diverse surse și de a-și ajusta corect dieta, odată cu eventualele schimbări survenite în modul de viață sau în tratamentele urmate.