Táplálkozástan és dietetika

Mivel foglalkozik a dietetikus?

Miről is szól a dietetika?

A dietetika a családorvosi praxis elengedhetetlen része, mind a prevenciós tevékenységben ( egészségi állapot felméréskor, csecsemő  és terhes gondozáskor), mind a különböző betegségekben szenvedők kezelésében.

Vannak betegségek amelyekre a diéta az egyetlen kezelési mód: lisztérzékenység, zsírmáj, hiánybetegségek, anyagcserezavarok stb.

A dietoterápia alkalmazása kulcsfontosságú  a cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegségek, emésztőszervi megbetegedések, kóros elhízás, csontritkulás, reumás, daganatos és még bizonyos szembetegségek kezelésében is.

Vannak állapotok ahol szintén fontos a táplálkozásra figyelmet fordítani: terhesség és szoptatás idején, csecsemő- és kisgyermek-gondozásban, különböző sporttevékenységek idején.

A dietetikus felméri a tápláltsági állapotot, részletesen leltározza a páciens szokásait, kórtörténetét, valamint orvosi leleteit és egyénre szabott megfelelő dietoterápiát alkalmaz. Segít a páciensnek a tápálkozási alapismereteket elsajátítani és megfelelően szabályozni étrendjét. Lehetőséget nyújt az egyének étkezési és életmódbeli ismereteik alkalmazására.

Amennyiben a páciens visszajár dietetikusához, úgy ahogy a családorvosához, lehetősége van a hibák kijavítására, a felmerülő problémák tisztázására, az esetleges kezelési változások követésére, valamint a diéta kiegészítésére.  

Nem utolsósorban, a dietetikus segít elkerülni az egészségkárosító fogyókúrákat és egyéb táplálkozási hibákat.